Šta je toplotna pumpa?

Toplotna pumpa je rashladni uređaj koji od okoline oduzima toplotu i odaje istu na višim temperaturama u sistemu za grejanje. Uz pomoć toplotne pumpe moguće je da se uloženim radom u kružnom procesu oduzme toplota od okoline da bi se ista zatim na višem temperaturnom nivou koristila za grejanje pri čemu je količina toplote mnogostruko veća od toplotnog ekvivalenta utrošenog rada tj. električne energije. Primera radi, 1kw uložene električne energije dobija se 4kw toplotne energije, a u nekim slučajevima i više, odnosno, za zagrevanje stambenog prostora od 100 m2 sa toplotnom pumpom potrebno je 2kw električne energije.

Ovakav vid grejanja se upotrebljava više decenija u svetu. Japan, Tokio 1932. godine instalirana je jedna od prvih toplotnih pumpi na svetu. Gradska kuća u Cirihu se od 1938. godine greje toplotnom pumpom. A danas milioni toplotnih pumpi zagrevaju stanove i kuće širom zapadne Evrope, Kanade i SAD-a. Od svih alternativnih grejanja najveću perspektivu imaju toplotne pumpe. Toplotna pumpa je jedini uređaj kojim je čovek nadmudrio prirodu, da dobije više nego što ulaže.

kako funkcionisu toplotne pumpe

Vlade zemalja Evropske unije zagovaraju korišćenje alternativnih i obnovljivih izvora energije ( gde primarno mesto zauzimaju toplotne pumpe ) iz sledećih razloga:

  • Velika ušteda energije.
  • Zaštita čovekove okoline.
  • Energetska nezavisnost u odnosu na druge uvozne energente npr. gas i nafta.
  • Isključena mogućnost od požara.

Vlada Republike Srbije u okviru nacionalnog programa za energetsku efikasnost i uštedu energije promoviše korišćenje alternativnih izvora energije kao što su toplotne pumpe.

 

Dušan Marić govori o toplotnim pumpama na Televiziji Pink


Geotermika u emisiji ZELENI SAT 01.02.2015.

Utisci korisnika geotermika toplotne pumpe

Geosonde - Geotermika u emisiji "Zeleni sat" RTV

Geotermika - Međunarodni sajam energetike

Geotermika u emisiji "MOZAIK" RTV

Primeri instaliranih geotermika toplotnih pumpi: