Mogućnosti primene toplotne pumpe za zagrevanje stambenih objekata

Toplotnu energiju dobijenu primenom toplotne pumpe Geotermika možemo da predamo prostoru uz pomoć sledećih vrsta grejne instalacije:

  • Podno grejanje
  • Zidno grejanje
  • Ventilator konvektor (fan coil)
  • Radijatori
  • Kanalni sistemi
  • Zagrevanje sanitarne vode

Prednosti podnog i zidnog grejanja i hlađenja!

Pomoću sistema zidnog i podnog grejanja i hlađenja, temperatura vazduha biće ujednačena, a sve zahvaljujući prijatnom zračenju toplote zidnih i podnih površina. Ovaj način grejanja i hlađenja oslobađa zidove od radijatora i ostalih grejnih tela, a stavlja akcent na estetsko uređenje, maštovitost i nesputanost u kreiranju životnog prostora. Zidno i podno grejanje dovodi do uvećanja grejnih površina. Time je omogućeno sniženje temperature u razvodu i efikasnije korišćenje toplotne pumpe. 

Podno grejanje

U pod se postavljaju plastične cevi kroz koje protiče topla voda. Temperatura vode ne prelazi 35 Celzijusa, a temperatura poda 27 Celzijusa. Ovaj vid prenosa toplote je najefikasniji i koeficijent korisnosti je najveći. Ako je sistem pravilno projektovan za grejanje sa toplotnom pumpom koeficijent korisnosti može da bude i do 6 puta veći od utrošene električne energije. Podno grejanje pored toga što je odlično za grejanje, pruža mogućnost klimatizacije u letnjem periodu.


Izgled cevne instalacije podnog grejanja

Zidno grejanje

Ovaj način grejanja je sličan podnom grejanju, sa razlikom da se cevi postavljaju sa unutrašnje strane zidova prostorije. Primena zidnog grejanja se preporučuje u novim kao i postojećim objektima u kojima želimo da ostvarimo visok stepen korisnosti, a ujedno i obezbedimo klimatizaciju objekta.

Izgled cevne instalacije zidnog grejanja

 

Ventilator konvektor (fan coil)

Oni predstavljaju savršeni oblik konvektora s tim što je u kućište ugrađen ventilator koji prinudno pokreće sobni vazduh preko izmenjivača toplote.

Primena: u porodičnim kućama, ugostiteljskim objektima, hotelima, kancelarijskim prostorijama.

Ovaj vid prenosa toplote karakteriše dobar grejni učinak, mogućnost regulacije temperature zasebno za svaku prostoriju, bezšuman rad, moderan dizajn koji se uklapa u sve enterijere.

Ventilator konvektori pri radu sa toplotnom pumpom ostvaruju dobar učinak ( koeficijent korisnosti može da bude 4 puta veći od utrošene električne energije ) i pružaju mogućnost klimatizacije tokom leta.

 

fen kojler zidni sa klimatizacijomVentilator konvektor (fan coil) parapetni
(pruža mogućnost klimatizacije)

 

plafonski fen kojler sa klimatizacijom
Ventilator konvektor plafonska izvedba 
 (pruža mogućnost klimatizacije)

Grejanje sa radijatorima

Ranije nije postojala mogućnost instalacije toplotne pumpe na sisteme centralnog grejanja sa radijatorima. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama u svetu koje smo primenili na našoj toplotnoj pumpi, apsolutno je moguće i pri temperaturama vode od 55 Celzijusa postići koeficijent korisnosti 3,5 puta veći od utrošene električne energije a sve to bez skraćenja radnog vek toplotne pumpe. Toplotnu pumpu Geotermika moguće je instalirati na već postojeće grejanje sa radijatorima.

panelni radijator sa toplotnom pumpomToplotna pumpa sa radijatorima pri
temperaturi vode od 55 Celzijusa postiže koeficijent
korisnosti 3,5 puta veći od utrošene električne energije

Zagrevanje sanitarne vode

Na mestima gde postoji potreba za većom količinom sanitarne vode, npr. restorani, hoteli, sportska udruženja, pogodna je primena tolotne pumpe za grejanje sanitarne vode zbog uštede električne energije. Koeficijent korisnosti može da bude i 3,5 puta veći od utrošene električne energije, a temperatura vode od 50-60 Celzijusa.

grejanja sanitarne vodeSistem grejanja sanitarne vode toplotnom pumpom

 

Geotermika u emisiji ZELENI SAT 01.02.2015.

Utisci korisnika geotermika toplotne pumpe

Geosonde - Geotermika u emisiji "Zeleni sat" RTV

Geotermika - Međunarodni sajam energetike

Geotermika u emisiji "MOZAIK" RTV

Primeri instaliranih geotermika toplotnih pumpi: